Scurt istoric

SCURT ISTORIC

In anul 1970 James Hale de la Daisy Manufacturing, a inventat si brevetat ceea ce a devenit apoi prima pusca de paintball. Aceasta pusca originala cu vopsea a fost fabricata si folosita la marcarea copacilor si a vitelor, iar ulterior a fost vanduta pentru utilizarea in jocul de paintball, sub numele Nelson. A fost de asemenea folosita pentru marcarea zonelor periculoase si a celor care urmau a fi distruse.

In anul 1981 primul joc de paintball s-a desfasurat cu 12 jucatori care concurau unii impotriva celorlalti, folosind pistoale Nel-spot 007. Initial aceste pistoale au fost folosite de serviciul forestier, pentru marcarea copacilor care urmau a fi taiati. Printre jucatori s-au numarat: un angajat al bursei de pe Wall Street, Hayes Noel, Robert Gurnsey, autorul documentarului „Pumping Iron”, Charles Gaines si alti noua participanti. Jocul consta in capturarea steagului. Invingatorul, Ritchie White, a capturat toate steagurile, fara sa traga nici o impuscatura, cata iscusinta!

In anul 1982 primul teren in aer liber a fost infiintat in Rochester, N. Y., de catre Caleb Strong, unul dintre actualii proprietari ai PMI Northeast.

In anul 1982 Charles Gaines inregistreaza pe piata jocul de paintball sub numele de Jocul National de Supravietuire (NSG – National Survival Game). PMI (Pursuit Marketing Inc.) a fost compania care a comercializat si  distribuit produsele necesare pentru paintball. Articolele despre primul joc, scrise de actualii jucatori, au fost publicate in „Sports Illustrated”, precum si in alte publicatii nationale.

In anul 1983 primul Campionat National de NSG a costat 14.000 $. S-au deschis primele terenuri de paintball in aer liber in Toronto, Canada.

In anul 1984 jocul de paintball ajunge in Australia, sub numele de Jocurile Puscasilor.

In anul 1984 Caleb Strong deschide primul teren acoperit de paintball, la Buffalo N.Y.

In anul 1985 s-a deschis primul teren acoperit de joc din Anglia.

In anul 1988 a fost fondata Asociatia Internationala a Jucatorilor de Paintball (IPPA – International Paintball Players Association) ca o asociatie non – profit dedicata invatarii, dezvoltarii si sigurantei sportului numit paintball.

In anul 1991 jocul de paintball ajunge in Franta, Danemarca si alte tari din Europa.

Intre anii 1992-1993 a fost infiintata Liga Nationala Profesionista de Paintball (NPPL – National Professional Paintball League), iar seriile Pro – Am ale NPPL au participat la competitii sportive in Reno, New York, Boston, precum si in alte orase din SUA.

In anul 1993 canalul de sport ESPN a filmat si transmis cupa organizata de Revista competitiilor si evaluarilor jocului de paintball (PCRI  Paintball Competitions and Ratings Magazine) a NPPL, „DC Cup”, in suburbia Washington D.C., Bowie, Maryland. Era prima data cand ESPN transmitea un joc de paintball.

In anul 1994 Warpig (www.warpig.com) a construit pentru prima data un site Internet pentru paintball.

In anul 1996 ESPN si Paintball Sports au transmis Campionatele Mondiale ESPN de Paintball desfasurate in Orlando, Florida.

In anul 1996 se inaugureaza terenuri de joc, magazine, se organizeaza competitii in Canada, Statele Unite, Australia, Anglia, Scotia, Danemarca, Franta, Olanda, Germania, Austria, Irlanda, Belgia, Grecia, Italia, Norvegia, Suedia, Africa, Rusia, Noua Zeelanda, Brazilia, Venezuela, Israel, Coreea, Thailanda si Filipine.

In anul 1998 Focus International a organizat cea mai mare competitie de paintball pe teren acoperit, la centrul Skydome, din Toronto, Canada. PCRI, Airgun Designs si Worr Game Products au organizat prima si cea mai mare conferinta de certificare tehnica de pana atunci, cu scopul de a pregati magazinele de paintball si proprietarii de terenuri in tehnologia armelor cu vopsea.