Descriere generala

DESCRIERE GENERALA

Reprezinta un sport extrem la care jucătorii participă individual sau în echipă. Scopul jocului este eliminarea adversarilor prin marcarea lor cu capsule din gelatină umplute cu un amestec colorat pe bază de apă (denumite paintballs – bile cu vopsea). Aceste proiectile sunt propulsate cu ajutorul unor instrumente denumite marcatoare sau arme de paintball. Aceste marcatoare functionează, la rândul lor, cu butelii de dimensiuni reduse, umplute cu Dioxid de Carbon(CO2), Aer Comprimat sau Azot. La impactul cu un obiect, bila se sparge iar continutul se împrăștie si marchează cu vopsea locul respectiv.

Acest joc este practicat și la nivel de sport profesionist. Acest lucru implică competiții naționale și internaționale, echipe profesioniste, ligi, etc. Paintball-ul este folosit și în cadrul forțelor de ordine și chiar în armată în scopuri de antrenament.

Paintball-ul este practicat pe terenuri exterioare sau interioare de dimensiuni variate. Un teren de joc este presărat cu obstacole naturale sau artificiale pe care participanții le folosesc pentru a se ascunde. Regulile după care se desfășoara un joc sunt, de asemenea, variate, și pot include capturarea steagului, eliminare, limitarea numărului de proiectile folosite, apărarea sau atacul unei anumite zone sau punct de pe teren, etc. În funcție de tipul de joc, o partidă se poate desfășura în căteva minute sau chiar în câteva zile, în cazul jocurilor de tip scenariu

Paintball a fost recunoscut ca unul dintre cele mai interesante sporturi de echipa care se desfasoara in aer liber cat si in spatiile inchise (balon).

Datorita amploarei explozive capatate in ultima vreme acesta se desfasoara acum in peste 45 de tari, fiind indragit de milioane de barbati,  femei dar cu precadere de tineri, adolescenti, devenint una din principalele activitati recreationale. Fie persoane casnice sau liceeni, persoane active sau pensionari, jucatorii de paintball, cu varste de la 10 la 65 de ani, impartasesc placerea pentru aventura si distractie si au un puternic spirit de competitie.

Paintball in traducere libera inseamna bila cu vopsea. Aceste bile cu vopsea sunt formate din gelatina, ele au o viteza maxima de 300 de picioare pe secunda (9144cm/s) sau 205 mile/h (329km/h), valori monitorizate si reglate pentru maximum de siguranta. O bila cu vopsea reprezinta o capsula rotunda si subtire de gelatina avand in interiorul ei un lichid colorat. Continutul capsulei nu este nici toxic si nici caustic fiind solubil in apa si biodegradabil. Calitatea bilelor variaza in functie de producator. Bilele sunt colorate si atunci cand un jucator este marcat (impuscat) cu o astfel de bila, se va forma pe echipamentul acestuia o pata de vopsea, indicand ca respectivul este eliminat din joc.